Vadriasztó síp segíthetett volna, de legközelebb már fog is

Elütöttem egy őzt. Vagyis igazából technikailag ő ütött el engem, de ez persze a vadásztársaságot nem annyira érdekelte. Egy vadriasztó síp könnyen segíthetett volna a helyzeten, ezt akkor még nem tudtam, de most már igen. Az első dolgom az volt, miután a karosszériát helyre pofozták, hogy beszereztem egy ilyen sípot az autofelszerelesek.hu-ról. Azóta hál’ Istennek nem történt velem semmi hasonló, igazából kár, hogy egy ilyen baleset kellett ahhoz, hogy ezt a kicsi és nem is drága eszközt beszereltessem a kocsiba. Pontosan ezért írom ezt a cikket, hogy másnak ne kelljen ennyi idő, vagy egy ilyen sajnálatos esemény ahhoz, hogy vadriasztó síp kerüljön az autójába.

Az autofelszerelesek.hu igazából legalább olyan újdonság az életemben, mint a vadriasztó síp. Baráti körben beszélgettünk arról, hogy mi történt és így jött elő egyáltalán, hogy ez az oldal amúgy nagyon hasznos azoknak, akik autóval közlekednek. Belefutottam már olyan autós oldalakba, ahol nagyobb volt a füst, mint a láng és néhány illatosítóval meg kormányhuzattal próbáltak meg vásárlót fogni – hát gondolom nem sikerült. Itt viszont tényleg minden van, ami jól jöhet a kocsiban télen és nyáron.

A kedvenc kocsmánkba ültünk be meginni egy jó hideg komlósat a hét végén. Bár manapság már jobban szeretik pubnak hívni ezeket a helyeket, de attól még szerintem ugyanúgy kocsmáról van szó, mindenféle pejoratív felhang nélkül. Hiszen mindkettőben adnak enni, csak az egyikben sörkorcsolyának hívják a zsíros kenyeret, a másik helyen meg nem flancolnak ilyennel, de még mellé is teszik a lilahagymát is. Persze azt aláírom, hogy nem mindegy, hogy hol értelmezzük a pubot. Ha egy brit vendéglátó egység jelenik meg a szemem előtt, na az aztán még inkább megkaphatja a kocsma titulust. Őrületes zsivaly, vidám emberek, focidrukkerek, az alkoholtól és a győztes meccstől felajzott, decibelmérőt kiakasztó csapatok. Nagyjából így tudnám leírni, egy ilyen színes-szagos, az egyébként hideg északi népekből a legtöbb érzelmet felszabadító hely. És hogy mi az a jó, amit innen sikerült átvenni? Nekem leginkább az, hogy nem csak a zsíros kenyeret szolgálják fel, hanem a hamburgert is. A magam részéről imádom, ha nem csak egy mezei pubról van szó, hanem egy gasztro pubról, ahol a különleges sörök mellett különleges ételek is a terítéken vannak. Ha jártatok már igazi pubban, akkor biztosan tudjátok, hogy miről beszélek. Na de nyilván nem feltétlenül ez a lényeg egy ilyen helyben, hanem az, hogy a finom ételek és italok mellett egyébként jól el is lehet beszélgetni. És akkor itt kanyarodnék vissza a vadriasztó síp ügyéhez.

Azt gondoltam látatlanban, hogy ez egy olyan speciális eszköz, amit bonyolult felszerelni és talán nem is működik annyira jól. Mindegyiket egyből sikerült megcáfolni. Ha felmentek a weboldalra, akkor szerintem ti is láthatjátok, hogy milyen lehetőségek vannak.

Rögtön az első vadriasztó, talán a legegyszerűbb is, egy olcsó, raktárról megkapható termék. Szerintem legalábbis tízezer forint alatt költeni arra, hogy ne ugráljanak be mindenféle vadak a kocsi elé, az nem sok pénz. Tippejetek, mennyi volt a karosszéria helyrerakása… Ez a vadriasztó viszont amelett, hogy olcsó, hatékonyan is üzemel. Nincs szükség hozzá áramra, mert a menetszél hozza működésbe. A szél által kelti azt a száz decibel körüli, 3 kHz-es zúgást, vagy hívjuk inkább sípolásnak, amitől a vadak nem bírnak a közelben maradni. Az egész kis szerkezetet simán fel lehet tenni a hátoldalon lévő 3M ragasztónak köszönhetően, amit aztán ha kicserélnénk, akkor nyom nélkül el is tudunk távolítani. Ami pedig manapság egyre inkább fontosnak mondható, hogy azokra az állatokra, akik az autón belül utaznak ez nincs hatással, tehát cirmike nem fog tőle megőrülni a hátsó ülésen. Ellentétben ezzel, a háromszáz méteres körben található vadakat garantáltan elriasztja.

Ebből a termékből nem csak egy darabos kiszerelés létezik, hanem vannak csomagok is, ha valakinél több autó áll otthon a garázsban, akkor nyilván csomagban vásárolva kedvezőbb darabárral juthatunk a vadriasztó síphoz. Azonban előfordulhat olyan helyzet is, hogy a hűtőrácsra valamiért nem jó megoldás a ragasztott szerelés. Ezekre az esetekre találta ki a gyártó a mágnesesen rögzíthető verziót.

A mágnesesen rögzíthető vadriasztó síp pedig garantáltan nem mozdul el, még akkor sem, ha komoly kosznak van kitéve a hűtőrács egy esős és saras időben. Egyébként maga a termék ugyanazt tudja, mint a ragasztható változata, csak éppen a mágneses rögzítés egy drágábban kialakítható konstrukció, mint a ragasztott, ezért maga a termék is egy kicsit többe kerül. Egészen pontosan 18 500 Ft, szemben a korábban már említett 9900 Ft-os ragasztott verzióval. Ennek megfelelően a csomagok is kicsit drágábban érhetők el, de higgyétek el, még ha a legtöbb vadriasztót tartalmazó csomagot is rendelitek, akkor is olcsóbban jöttök ki, mintha az autó javítását kéne kifizetnetek.

Ha egy kicsit elkanyarodunk a vadriasztó síp kérdésétől és az autofelszerelesek.hu további kínálatában böngészünk, akkor hamar szembe jön, hogy itt mindig vannak kiemelt ajánlatok, amelyek kedvezőbbek az adott időszakban. A mostani felhozatalban is számtalan termék található meg 5-10% kedvezménnyel, vagy akár még ajándékkal is. Például a csomagtérbe való tálcák, vagy gumiszőnyegek az ülések elé most elég nagy választékban elérhetők akciósan. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én azért ezekben az esős és saras időkben szoktam örülni annak, ha csak lemosni kell ezt a temérdek sarat a lábtérről és nem pedig kisuvickolni.

Kalandozzunk tovább a kategóriákon. Van itt még ablaktörlő-kínálat, hólánc és kerékpártartó is akad jó pár. Tetőboxok és tetőcsomagtartók között is válogathat, aki nem a vadriasztó síp miatt jött az autofelszerelesek.hu oldalra. Nem csak az autósokra gondoltak persze, hanem minden más közlekedésben résztvevőre is. Így vannak itt elektromos biciklik, motorok és robogók is, tehát a kínálat valóban nagyon széles – nem pusztán egy újabb illatosítós oldalról van szó.

Engem természetesen elsődlegesen a vadriasztó síp hozott ide, de miután jobban körülnéztem, végül más dolgok is kerültek a kosaramba, egyszerűen, mert jó áron kínálták őket. Szóval érdemes nyitott szemmel körülnézni a weben, mert simán jöhetnek még szembe kedvező árú, hasznos termékek, pont mint amilyen a vadriasztó is. Aki esetleg szkeptikus volna a hatékonysággal kapcsolatban, annak ajánlom a vélemények gyors átfutását az autofelszerelesek.hu-n, illetve én is szívesen válaszolok minden kérdésre ezzel kapcsolatban, mert nekem tényleg ez adja meg újra a nyugalmat a vadveszélyes területeken való közlekedésben. Ha felszereltétek a vadak elleni védelmet, akkor meg aztán irány a pub, kóstoljátok meg a kedvenc zsíros kenyeremet lila hagymával.