Egy kocsmában tudtam meg, hogy létezik napelem pályázat

Kristóf jó haverom már egy ideje, de nem voltunk soha olyan közeli viszonyban, hogy meg merjem kérdezni tőle, mennyibe is került a napelem rendszer, amit nemrég a házukon láttam. Nem szeretek senki pénztárcájában turkálni, főleg nem így, hogy nem kis tételről beszélünk.
Múlt héten azonban összeültünk egy közeli pubban iszogatni. Néhány sör után egyre lazább lett a hangulat, és végül egy jó poén kiséretében rákérdeztem. Nem vette zokon, sőt, elkezdett mesélni nekem, és így tudtam meg, hogy létezik napelem pályázat magánszemélyeknek.

Ez teljesen új volt számomra, nem hallottam még róla. Kristóf józanul sokkal kevésbé beszédes, így hát csak átküldte a napelempalyazatok.hu oldalt, hogy itt olvassak utána a részleteknek.
Eleinte aggódtam, hogy egy weboldal képes lesz-e megadni minden infót, amire nekem szükségem van, hiszen teljesen laikus vagyok a témában.

A félelmem alaptalan volt. A napelempalyazatok.hu tökéletesen összeszedett leírást ad mind a napelemekről, mind a pályázati lehetőségek részleteiről.
Tudtam korábban is, hogy jó dolog a napelem, de nem gondoltam, hogy a környezetünk mellett a pénztárcánknak is jót tehet. Az ilyesfajta energiaforrás néhány év alatt megtérül, hiszen a rendszer folyamatosan termeli az áramot, melyet, ha nem használunk fel, akkor betáplálja a hálózatba, amiért az áramszolgáltató fizet nekünk. Még a kezdeti költségeket figyelembe véve is 8-10 éven belül megtérül egy profin összeállított napelemrendszer.

Apropó, kezdeti költségek! Ez mind szép és jó, hogy megtérül, de miből finanszírozom, hogy felkerüljön a tetőmre? Erre valók a Kristóf által említett pályázatok magánszemélyeknek.
Ezek a pályázatok gyakorlatilag nulla százalékos hitelek, melyeket természetes személyek igényelhetnek. Ezt a fajta támogatást nem csak napelemre, hanem például napkollektorra, hőszivattyúk telepítésére, hőszigetelésre is el lehet költeni a megfelelő keretek között. Természetesen nem osztogatják bárkinek, itt is szükséges 10% önerő és egyéb feltételeknek is teljesülni kell, ám abszolút nem élerhetetlen egy átlag, becsülettel dolgozó személy számára.
A pályázatok soha nem egyszerűek papírmunka szempontjából, ám a napelempalyazatok.hu oldal erre is hathatós segítséget nyújt az érdeklődőknek. A folyamat minden részletében mellettünk állnak, sőt, a tervezésben is számíthatunk rájuk. Ingyenes helyszíni szemlét biztosítanak, mely során szakértő kollégájuk szemügyre veszi a lakóingatlant, megvizsgálja, hogy megfelelő-e az épület és a helyszín a napelem rendszer kialakítására. Ez nagyon fontos tényező, ugyanis csak a megfelelően kivitelezett és megtervezett rendszerek működnek hatékonyan. Sokan buknak bele a spórolási vágy miatt abba, hogy olcsó gyártmányt választanak, mely idő előtt tönkremegy, de az is nagy buktató lehet, hogyha túl kicsi rendszert építenek, ami nem képes biztosítani a háztartás által felhasznált árammennyiséget. Ha a napelemrendszerek.hu szakértői brigádjával dolgozunk, minden ilyen hibát el fogunk kerülni.

Örülök, hogy a sör hatására rákérdeztem Kristófnál a dologra. Jövő héten már kezdem is intézni a folyamatot. Már most alig várom, hogy elkészüljön!