Minden vállalkozás lehet környezetbarát, még egy pub is

Egy ismerősöm a múlt évben pályázott meg egy vállalkozói lehetőséget, amiből pubot szeretne alapítani. Már megvan a hely és a berendezés, a toborzás is lezajlott, és beindult a biznisz. Most, hogy már egy éve nagyon sikeres a hely, arra jutott, hogy környzetbarátabbá tenné a mulatót. Már eddig is csak vegán fogások és nassolni valók voltak a pubban, és szelektív szemétgyűjtés zajlott, de akart még egy nagyobb lépést tenni. Ekkor kereste fel a napelemrendszer.info oldalát, hogy szeretné a pub energiaellátását napelemekkel megoldani. Mivel az üzlet kitermelte a napelemekre fordítandó összeget, így bele is vágott, tudván, hogy ez később kifizetődő lesz, hiszen egy ilyen helynek magas az áramfogyasztása.

Milyen típusú napelemet érdemes választani?

A napelemrendszer.info oldalán mindent megtudhatunk. A legjobb rendszer kiválasztását meg kell, hogy előzze egy felmérés. Sok mindent szemügyre kell venni az ingatlanban, mielőtt napelem rendszert telepítünk. Lehetőségünk van személyes vagy telefonos egyeztetésre is a döntésünk előtt. A napelemrendszer.info munkatársai ellenőrzik az ingatlanunkat, hogy az megfelel-e a napelemek felszerelésére.

Általában két ferde tetőre van szükség. A napelemeket olyan tetőre könnyebb felszerelni, ami 35-40 fokos szögben dőlnek, és lehetőleg eléggé széles ahhoz, hogy nagy napos területen férjenek el a napelemek. A súlyos napelemeket egy masszív és saválló acél tartószerkezet tarja meg a tetőn. A síktetős házak jó dőlésszögének kialakítása a tartószerkezettel együtt megoldható.

A 10 kw napelem rendszer ára arányos a minőségével, hiszen egy japán technológiával dolgozó napelem rendszerről van szó. A 10 kw napelem rendszer már 3.330.000 forinttól elérhető. Ez a napelem egy Sharp típusú napelemrendszer, komoly teljesítménnyel bír és japán technolóügiával készült. A teljesítménye 10 kWp, és 3 fázisú csatlakozással van ellátva. A monokristályos félcellás napelem modul UV védelemmel és saválló acél tartószerkezettel van felszerelve, amely biztosít minket arról, hogy nem fog sérülni a nepelemünk az idő múlásával. Kicsit drágább árkategóriában van a második verzió, amely 3.379.000 forintért elérhető. Ez a változat IBC Solar gyártmányú, 3 fázisú és 10 kWp teljesítményű Sharp napelemrendszer, 330 monokristályos. Míg a harmadik árkategóriában egy 3.898.000 forintosos napelemrendszer van. Ennél a modellnél is hasonlók a paraméterek, de ezek mellett még prémium kategóriás napelem optimalizátorral is felszerelt.

A napelemek pedig ingyen termelnek nekünk áramot, így a felszerelésük első napjától elkezdik visszahozni az árukat. Az áramszolgáltatónak alapvetően foizetni kellene, de így a tíz évnyi megtérülési idő után folymaatosan extra pénzhez jutunk. Persze ezek mellett a legjobb extra, hogy jót teszünk ezzel a környzetnek, nem szennyezzük azt.